Thursday, January 1, 2009

Parmalindad oxfilé med svampkräm och balsamvinägersås



Ingredienser
Portioner: 8

1.2 kg oxfilé
8 skivor parmaskinka
2 msk margarin eller smör
2 tsk salt
½ tsk grovmald svartpeppar

Svampkräm
3 schalottenlökar
1-2 vitlöksklyftor
200 g svamp t.ex Karl Johan, trattkantareller, champinjoner
1 msk margarin eller smör
2 dl crème fraiche
1 tsk soja (kinesisk)
1 tsk salt
1 krm peppar

Sås
2 schalottenlökar
2 msk margarin eller smör
3 msk socker
1-2 krm grovmald svartpeppar
4 dl vatten
1 dl koncentrerad kalvfond
1 dl balsamvinäger
2 msk soja
2-3 msk maizenaredning för mörka såser

Gör så här
1. Börja med svampkrämen. Skala och finhacka lök och vitlök. Ansa och finhacka svampen smått. Fräs de båda löksorterna och svampen i matfettet i en kastrull tills all vätska kokat in. Låt kallna.

2. Vispa crème fraichen riktigt fast, gärna med elvisp. Vänd i svampfräset och smaksätt med soja, salt och peppar. Ställ kallt till servering.

3. Skala och finhacka löken till såsen. Fräs löken i hälften av matfettet i en kastrull. Tillsätt socker och peppar och låt fräsa tills sockret smält och börjar bli brunt.

4. Häll på vattnet och tillsätt fond, vinäger och soja. Låt koka utan lock ca 10 min.

5. Vispa i maizenaredningen och låt koka 1 min. Rör i resterande matfett.

6. Putsa och skär oxfilén i 8 tjocka skivor. Linda parmaskinkan runt om köttet och fäst ihop med små trästickor. Bryn köttet runt om i matfettet i en stekpanna och krydda med salt och peppar.

7. Ställ köttet på ett ugnssäkert fat. Sätt in fatet vid servering och tillaga mitt i ugnen i 225°C, 10-15 min beroende på om köttet är kallt eller hur pass stekt man vill ha det.

8. Servera oxfilén toppad med svampkräm, med såsen, klyftpotatis och tomatsallad.

Recept från www.ica.se