Sunday, January 3, 2016

Brytbröd med örter och citron

  1. Ingredienser

     1 bröd
    • 1 msk färsk jäst 
    • 3 dl kallt vatten 
    • 2 msk olivolja 
    • 1 tsk salt 
    • 6 - 6 1/2 dl vetemjöl 

    Örtolja

    • 1/2 dl olivolja 
    • 3 msk frysta provencalska kryddor eller blandade färska skurna örtkryddor 
    • rivet skal av 1 citron 
    • flingsalt
    Rör ut jästen med vattnet tills den löst sig. Rör ner olja, salt och det mesta av mjölet och arbeta degen ca 5 minuter. Låt degen jäsa övertäckt ca 1 1/2 timme. 
  2. Kläm fast ett bakplåtspapper i en bakform ca 24 cm i diameter (för 1 bröd) med löstagbar kant.
  3. Örtolja: Blanda oljan med kryddorna och citronskalet.
  4. Häll upp degen på mjölad bänk. Strö över lite av mjölet och kavla ut till en kaka ca 30 x 40 cm (för 1 bröd). Bred örtoljan över degen och rulla ihop den. Skär degen i ca 12 bitar (för 1 bröd) och lägg dem i formen med snittytan uppåt. Låt jäsa övertäckt ca 30 minuter.
  5. Sätt ugnen på 225˚C.

No comments: